Aerodrom “Nikola Tesla” dobio najsavremeniji skener za kontrolu tereta

Bez autora
Jul 16 2012

Na Aerodromu “Nikola Tesla” danas je pušten u rad novi skener Uprave carina za kontrolu tereta u vazdušnom saobraćaju. Novi skener, jedini te vrste u Evropi, jedan je od najmodernijih u svetu i pored rendgenskih koristi i neutronske zrake koji prodiru dublje kroz materiju i daju preciznije podatke, nezavisno od toga o kojem je materijalu reč. To će ubrzati carinjenje robe i pošiljaka kojima je naša zemlja tranzitna i krajnja destinacija, ali će i značajno doprineti suzbijanju krijumčarenja i kriminala u Srbiji. Skener je nabavljen od kineske kompanije “Nuktek” na osnovu kredita u vrednosti od 30 miliona dolara koji je Srbija dobila od kineske državne banke pod veoma povoljnim uslovima, na 15 godina otplate, sa tri posto kamate i grejs periodom od tri godine.

Aerodrom “Nikola Tesla” dobio najsavremeniji skener za kontrolu teretaNa Aerodromu “Nikola Tesla” danas je pušten u rad novi skener Uprave carina za kontrolu tereta u vazdušnom saobraćaju.

Novi skener, jedini te vrste u Evropi, jedan je od najmodernijih u svetu i pored rendgenskih koristi i neutronske zrake koji prodiru dublje kroz materiju i daju preciznije podatke, nezavisno od toga o kojem je materijalu reč.

To će ubrzati carinjenje robe i pošiljaka kojima je naša zemlja tranzitna i krajnja destinacija, ali će i značajno doprineti suzbijanju krijumčarenja i kriminala u Srbiji, ocenio je državni sekretar Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Miodrag Đidić.

Skener je nabavljen od kineske kompanije “Nuktek” na osnovu kredita u vrednosti od 30 miliona dolara koji je Srbija dobila od kineske državne banke pod veoma povoljnim uslovima, na 15 godina otplate, sa tri posto kamate i grejs periodom od tri godine.

Đidić je podsetio na to da je Uprava carina modernizovala prelaze na granici sa Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom, kao i da će do kraja godine to biti učinjeno sa još četiri prelaza, među kojima je i Gostun na granici sa Crnom Gorom.

On je ukazao i na to da su napravljene carinarnice u Užicu, Kruševcu i Šapcu i transportni terminal u Kraljevu, koji je otvoren pre deset dana.

Direktor Uprave carine Ministarstva finansija Vlade Republike Srbije Predrag Petronijević istakao je da je danas završen proces modernizacije srpske carine, uz ocenu da su u prethodnih godinu dana postignuti značajni rezultati u zapleni cigareta i narkotika, kao i na otkrivanju krijumčarenja ljudi.

Petronijević je rekao da je postignut značajan doprinos i u povećanju ukupne bezbednosti u našoj zemlji.

Srbija je, kako je dodao, na osnovu istog aranžmana sa Kinom nabavila i 10 mobilnih skenera za pregled robe na graničnim prelazima i u carinarnicama.

Prema njegovim rečima, pored danas puštenog u rad velikog skenera, još dva manja stacionarna skenera za pregled putničkog prtljaga postavljeni su na aerodromima u Beogradu i Nišu.

Ambasador Kine u Srbiji Džang Vansje ukazao je na dobru saradnju Srbije i Kine, i izrazio očekivanje da će ona u narednom periodu biti dodatno unapređena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik